Żywienie koni w teorii i praktyce - Szkolenia jeździeckie

Certyfikowany webinar - Odznaki jeździeckie bez tajemnic. Jak przygotować się do egzaminu

Żywienie koni w teorii i praktyce

Zapraszamy Was na jedyne takie szkolenie dot. żywienia koni, gdzie w części praktycznej będziecie uczyć się oceniać potrzeby poszczególnych koni, dobierać diety oraz tworzyć mieszanki paszowe. Zdobędziecie wiedzę pozwalającą układać podstawową dietę dla swoich podopiecznych.
Celem szkolenia jest poszerzenie wiedzy właścicieli koni z zakresu żywienia oraz nauczenie oceny kupowanej paszy i podejmowania świadomych decyzji dot. żywienia koni. 🐴
1. Żywienie koni to nie jest wiedza tajemna!
2. Bilansowanie i przygotowanie dawki nie wymaga precyzji farmaceuty.
3. Nakład finansowy zależy wyłącznie od chęci i zaangażowania właściciela
🟩DZIEŃ 1.
Część pierwsza – teoretyczne podstawy żywienia koni.
I. Czy koń Przewalskiego jadł pasze, a jeśli nie – to jak żył?
II. Budowa układu pokarmowego konia oraz rola poszczególnych jego odcinków w procesie trawienia.
III. Główne składniki pokarmowe – ich źródła, rola oraz sposób wykorzystania przez organizm konia.
IV. Witaminy i minerały.
V. Zioła w żywieniu koni.
VI. Podsumowanie, czyli historia jednej miarki paszy (tu prześledzimy i porównamy drogę: owsa, mieszanki paszowej i siana od momentu zjedzenia do wydalenia w celu lepszego zrozumienia jak, co i kiedy trawi koń).
PRZERWA
Część druga – czyli z czym spotykamy się na co dzień
I. Ocena kondycji konia.
II. Określenie zapotrzebowania energetycznego – dlaczego wagę i tabele należy traktować wyłącznie jako element pomocniczy.
III. Co oferują nam firmy paszowe
– czytanie „etykiet” ze zrozumieniem,
– „słowa klucze” czyli mitomania producentów pasz,
– rodzaje gotowych mieszanek paszowych.
IV. Specjalistyczne żywienie koni:
1. Konie w trakcie choroby i rekonwalescenci.
2. Syndrom metaboliczny, ochwat, Cushing
3. Wrażliwy układ pokarmowy.
4. Konie hodowlane.
5. Sportowcy.
6. Konie stare.
V. Zmiany w żywieniu uwzględniające:
1. Zmianę pór roku.
2. Zmianę intensywności treningu w układzie tygodni/miesiąca.
3. Dobowy układ posiłków.
🟩 DZIEŃ DRUGI
Część pierwsza – pasze objętościowe (jeszcze w teorii)
I. Pasze objętościowe suche.
1. Siano – absolutna podstawa
– ocena jakości,
– wartość pokarmowa siana,
– ilość i sposób podania.
2. Sianokiszonka.
3. Słoma.
4. Pędy drzew i krzewów.
II. Pasze objętościowe mokre – czyli pastwisko.
1. Czy konie mogą jeść trawę?
– kiedy wypas jest niebezpieczny,
– sposoby pobierania zielonki w zależności od metody chowu.
2. Pastwisko optymalne – czyli koncert życzeń
3. Zagrożenia na pastwisku:
– rośliny szkodliwe i trujące,
– pestycydy i nawozy,
– udary cieplne.
Część druga – w paszarni.
I. Podstawowe materiały paszowe i ich parametry żywieniowe (ściągawka w formie tabelki dla uczestników).
1. Ziarna zbóż.
2. Lucerna granulowana i trawokulki.
3. Makuch i wytłoki powstałe przy produkcji olejów.
4. Wytłoki z owoców i warzyw (w tym szeroko omówione wysłodki buraczane)
5. Warzywa i owoce.
6. Łuski zbożowe i sieczki.
7. Otręby zbożowe (również ryżowe).
8. Nasiona roślin oleistych.
9. Oleje.
10. Nasiona strączkowych.
11. Zioła
II. Komponowanie dawki pokarmowej:
1. Określenie zapotrzebowania naszego konia na poszczególne składniki pokarmowe.
2. Wybór źródeł składników pokarmowych – szacowanie parametrów gotowej dawki.
3. Przygotowanie posiłku w praktyce – „domowe” metody obróbki
4. Wskazówki ułatwiające żywienie większej grupy koni bez spędzania połowy dnia w paszarni.
Uczestnicy szkolenia otrzymają:
1. Skrypt ze szkolenia ze wszystkim poruszanymi tematami.
2. Tabelę wartości odżywczych omawianych materiałów paszowych.
3. Zestaw próbek materiałów paszowych.
4. Przykładowe schematy postępowania przy określaniu dawki pokarmowej dla przypadków koni omówionych na zajęciach (konie ze stajni lub uczestników).
5. Certyfikat ukończenia szkolenie.
Osoby zainteresowane omówieniem ich konia proszeni są o wypełnienie ankiety dostępnej u organizatora oraz przywiezienie zdjęć – w ramach zajęć praktycznych dopasujemy dawki.

👩‍🏫 O PROWADZĄCEJ:
Nina Szulik, właścicielka @ZdrowyKon Końmi zajmuję się od dziecka – tradycja rodzinna. Zawodowo związana z żywieniem koni od 5 lat – obecnie prowadzę malutką firmę paszową, której głównym celem jest przełamanie panującej na rynku mody na syntetyczne żywienie koni
W praktyce próbuję przekonać „koński świat”, że koń też zasługuje na zdrowe jedzenie!
Przygoda z szukaniem alternatywy dla tradycyjnego żywienia koni zaczęła się, gdy mój ukochany wałach uczulił się na owies. Po licznych szkoleniach i kursach doszłam do wniosku, że niewiele osób skupia się na dobrostanie koni, tylko na zaopatrzeniu ich w składniki odżywcze (według tabel i wykresów) dlatego od kilku lat próbuję przekazać odmienny sposób widzenia problematyki żywienia koni.

Data

mar 13 - 14 2021
Zakończone!

Czas

Cały dzień

Czas lokalny

  • Strefa czasowa: America/New_York
  • Data: mar 13 - 14 2021
  • Czas: Cały dzień

Koszt

390 zł

Więcej informacji

Rejestracja

Lokalizacja

Pensjonat Lidkowo
Henrykowo 6, 09-120 Henrykowo, Poland
Kategoria

Organizator

Lidia Kacperska
Telefon
796980615
Email
lidkowo.kontakt@gmail.com
X
Kod QR

grudzień 2024

PN
WT
ŚR
CZW
PT
SOB
NIE
25
26
27
28
29
30
1
Wydarzenia dla 27th
Wydarzenia dla 29th
Wydarzenia dla 30th
Wydarzenia dla 1st
2
3
4
5
6
7
8
Wydarzenia dla 2nd
Brak wydarzeń
Wydarzenia dla 3rd
Brak wydarzeń
Wydarzenia dla 5th
Wydarzenia dla 6th
9
10
11
12
13
14
15
Wydarzenia dla 14th
Wydarzenia dla 15th
16
17
18
19
20
21
22
Wydarzenia dla 19th
Brak wydarzeń
Wydarzenia dla 20th
Wydarzenia dla 21st
Wydarzenia dla 22nd
23
24
25
26
27
28
29
Wydarzenia dla 23rd
Brak wydarzeń
Wydarzenia dla 24th
Brak wydarzeń
Wydarzenia dla 25th
Brak wydarzeń
Wydarzenia dla 26th
Brak wydarzeń
Wydarzenia dla 27th
Wydarzenia dla 28th
Wydarzenia dla 29th
30
31
1
2
3
4
5
Wydarzenia dla 30th
Wydarzenia dla 31st
Brak wydarzeń
Wydarzenia dla 5th

Reklama

Chcesz wesprzeć nasz portal – postaw mi kawę