Żywienie koni użytkowanych wierzchowo, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb okresu zimowego
Serdecznie zapraszam na warsztaty z tematyki żywienia koni wierzchowych, zwłaszcza w okresie zimowym. Warsztaty są skierowane do wszystkich pragnących poszerzyć swoją wiedzę o zasadach prawidłowego żywienia i suplementacji, chcących nauczyć się jak właściwie dobierać produkty
paszowe do dawki pokarmowej, na co zwrócić uwagę przy zakupie pasz i suplementów. Wszystko po to, aby umieć skomponować dietę dla swojego podopiecznego w taki sposób, aby była ona zgodna z jego potrzebami, stanem zdrowia, rodzajem i intensywnością użytkowania oraz uwzględniała indywidualne zapotrzebowanie organizmu.
paszowe do dawki pokarmowej, na co zwrócić uwagę przy zakupie pasz i suplementów. Wszystko po to, aby umieć skomponować dietę dla swojego podopiecznego w taki sposób, aby była ona zgodna z jego potrzebami, stanem zdrowia, rodzajem i intensywnością użytkowania oraz uwzględniała indywidualne zapotrzebowanie organizmu.
Dzięki współpracy ze Klubem Jeździeckim NOSTRO zapraszam na kilka godzin mile spędzonego czasu, dyskusji i wymiany doświadczeń
PROGRAM
Warsztaty obejmują:
I. Trzy ok. 2 godzinne bloki tematyczne, obejmujące zagadnienia:
1. podstawy anatomii i fizjologii układu pokarmowego i wynikające z tego uwarunkowania w sposobie żywienia koni
2. zasady i reguły prawidłowego żywienia versus codzienność stajenna
3. rola podstawowych składników pokarmowych
4. omówienie bazowych pasz naturalnych oraz wskazówki na co zwracać uwagę przy doborze pasz i suplementów komercyjnych czyli jak „czytać” etykiety pasz i preparatów
5. jak samemu zbilansować dawkę pokarmową
6. żywienie i suplementacja w okresie zimowym z podziałem na poszczególne grupy koni:
– użytkowane sportowo z podziałem na dyscypliny sezonowe i całoroczne – jak ułożyć zbilansowaną dietę w okresie mniejszej aktywności sportowej i w okresie startowym
– użytkowane rekreacyjnie – jak dopasować dawki pokarmowe odpowiednie do wykonywanej pracy
– konie w okresie regeneracji i konie starsze – jak zapewnić im odpowiednią opiekę żywieniową i jakie składniki dobrać do diety, aby przetrwać trudny okres zimowy bez możliwości skorzystania z zielonki pastwiskowej
Warsztaty obejmują:
I. Trzy ok. 2 godzinne bloki tematyczne, obejmujące zagadnienia:
1. podstawy anatomii i fizjologii układu pokarmowego i wynikające z tego uwarunkowania w sposobie żywienia koni
2. zasady i reguły prawidłowego żywienia versus codzienność stajenna
3. rola podstawowych składników pokarmowych
4. omówienie bazowych pasz naturalnych oraz wskazówki na co zwracać uwagę przy doborze pasz i suplementów komercyjnych czyli jak „czytać” etykiety pasz i preparatów
5. jak samemu zbilansować dawkę pokarmową
6. żywienie i suplementacja w okresie zimowym z podziałem na poszczególne grupy koni:
– użytkowane sportowo z podziałem na dyscypliny sezonowe i całoroczne – jak ułożyć zbilansowaną dietę w okresie mniejszej aktywności sportowej i w okresie startowym
– użytkowane rekreacyjnie – jak dopasować dawki pokarmowe odpowiednie do wykonywanej pracy
– konie w okresie regeneracji i konie starsze – jak zapewnić im odpowiednią opiekę żywieniową i jakie składniki dobrać do diety, aby przetrwać trudny okres zimowy bez możliwości skorzystania z zielonki pastwiskowej
II. Podsumowanie, dyskusja, pytania uczestników
III. Dodatkowo istnieje możliwość skorzystania z indywidulanych konsultacji żywieniowych dla swojego konia. Dla uczestników szkolenia 40% rabat na konsultację (150 zł). Konsultacja obejmuje opiekę żywieniową dla konia na dany sezon: szczegółowy wywiad z właścicielem / analiza badań /
analiza obecnie stosowanej dawki / korekta lub ułożenie nowej diety – w kilku etapach – dawki wprowadzające i dawka docelowa / monitoring nowej diety
III. Dodatkowo istnieje możliwość skorzystania z indywidulanych konsultacji żywieniowych dla swojego konia. Dla uczestników szkolenia 40% rabat na konsultację (150 zł). Konsultacja obejmuje opiekę żywieniową dla konia na dany sezon: szczegółowy wywiad z właścicielem / analiza badań /
analiza obecnie stosowanej dawki / korekta lub ułożenie nowej diety – w kilku etapach – dawki wprowadzające i dawka docelowa / monitoring nowej diety
KOSZT SZKOLENIA:
350 zł (w tym serwis kawowy – herbata, kawa, domowe wypieki )
350 zł (w tym serwis kawowy – herbata, kawa, domowe wypieki )
ZGŁOSZENIA:
aniapieta@poczta.onet.pl
aniapieta@poczta.onet.pl
PŁATNOŚĆ:
Do 15 lutego 2023
Nr konta: 33 2030 0045 1130 0000 0316 4300
Tytułem: Szkolenie z żywienia – KJ NOSTRO
Do 15 lutego 2023
Nr konta: 33 2030 0045 1130 0000 0316 4300
Tytułem: Szkolenie z żywienia – KJ NOSTRO