
Żywienie i suplementacja koni wierzchowych i hodowlanych
Szkolenie z zakresu żywienia i suplementacji koni w treningu, hodowlanych, młodych i seniorów, ze
szczególnym uwzględnieniem okresu jesienno-zimowego. Warsztaty są skierowane do wszystkich
właścicieli koni pragnących poszerzyć swoją wiedzę o zasadach prawidłowego żywienia i
suplementacji, chcących nauczyć się jak właściwie zbilansować dawkę pokarmową i dopasować ją do
potrzeb swojego konia, na co zwrócić uwagę przy zakupie pasz i suplementów. Wszystko po to, aby
dieta naszego pupila była zgodna z jego potrzebami , stanem zdrowia, rodzajem i intensywnością
użytkowania oraz uwzględniała indywidualne zapotrzebowanie organizmu.
Konie sportowe nie odczuwają aż tak bardzo zmian pór roku jak konie hodowlane, gdyż sport rządzi
się swoimi prawami i program treningowy jest podporządkowany celom sportowym, a nie zmiennym
cyklom natury. Jednak nawet konie użytkowane wierzchowo potrzebują w okresie jesienno-zimowym
zmian w diecie z uwagi na brak możliwości korzystania z zielonki pastwiskowej, spadek odporności w
związku z okresem linienia czy wykorzystanie części zgromadzonej energii do ogrzania organizmu przy
niskich temperaturach powietrza. Okres jesienno-zimowy to również często nawrót choroby
wrzodowej, gruda, problemy oddechowe. Dodatkowym „utrudnieniem” w prawidłowym
żywieniowym prowadzeniu koni jest anatomia i fizjologia ich układu pokarmowego – bardzo
specyficzna i wymagająca od nas wprowadzania wszelkich zmian w diecie powoli, stopniowo i z
uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i preferencji naszych czworonożnych przyjaciół.
Te i im podobne zagadnienia zostaną poruszone na naszym szkoleniu. Serdecznie zapraszamy!
szczególnym uwzględnieniem okresu jesienno-zimowego. Warsztaty są skierowane do wszystkich
właścicieli koni pragnących poszerzyć swoją wiedzę o zasadach prawidłowego żywienia i
suplementacji, chcących nauczyć się jak właściwie zbilansować dawkę pokarmową i dopasować ją do
potrzeb swojego konia, na co zwrócić uwagę przy zakupie pasz i suplementów. Wszystko po to, aby
dieta naszego pupila była zgodna z jego potrzebami , stanem zdrowia, rodzajem i intensywnością
użytkowania oraz uwzględniała indywidualne zapotrzebowanie organizmu.
Konie sportowe nie odczuwają aż tak bardzo zmian pór roku jak konie hodowlane, gdyż sport rządzi
się swoimi prawami i program treningowy jest podporządkowany celom sportowym, a nie zmiennym
cyklom natury. Jednak nawet konie użytkowane wierzchowo potrzebują w okresie jesienno-zimowym
zmian w diecie z uwagi na brak możliwości korzystania z zielonki pastwiskowej, spadek odporności w
związku z okresem linienia czy wykorzystanie części zgromadzonej energii do ogrzania organizmu przy
niskich temperaturach powietrza. Okres jesienno-zimowy to również często nawrót choroby
wrzodowej, gruda, problemy oddechowe. Dodatkowym „utrudnieniem” w prawidłowym
żywieniowym prowadzeniu koni jest anatomia i fizjologia ich układu pokarmowego – bardzo
specyficzna i wymagająca od nas wprowadzania wszelkich zmian w diecie powoli, stopniowo i z
uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i preferencji naszych czworonożnych przyjaciół.
Te i im podobne zagadnienia zostaną poruszone na naszym szkoleniu. Serdecznie zapraszamy!
Warsztaty poprowadzi Anna Pięta – magister inżynier zootechnik, hodowca i specjalista ds. żywienia
Koszt: 480 zł
Zapisy sms: 604 430 693 Maria Cholewicka
Zapisy sms: 604 430 693 Maria Cholewicka
