
Szkolenie Żywienie koni i ziołolecznictwo
Zapraszamy do Stajni Iskra w Sztumskim Polu k. Malborka, na pierwsze szkolenie z zakresu żywienia koni i ziołolecznictwa. Szkolenie poprowadzą znane i lubiane specjalistki mgr Emilia Smogorzewska (ig: mokoszofficial) oraz mgr Agata Choszcz-Komisarczuk (ig: talar_fanpage)
Szkolenie podzieliliśmy na dwa panele. Można skorzystać z pojedynczych paneli (dni) lub z kompleksowego, dwudniowego wydarzenia.
W sobotę widzimy się z mgr Emilią Smogorzewską, która szeroko omówi podstawy żywienia jak i praktyczne ustalanie diet u koni.
W niedzielę widzimy się z mgr Agatą Choszcz-Komisarczuk, od której dowiecie się nie tylko jakie działanie mają dane zioła na organizm konia, ale również jak je rozpoznawać by móc samodzielnie stworzyć zapasy.
W niedzielę widzimy się z mgr Agatą Choszcz-Komisarczuk, od której dowiecie się nie tylko jakie działanie mają dane zioła na organizm konia, ale również jak je rozpoznawać by móc samodzielnie stworzyć zapasy.
FORMAT: słuchacze (zapraszamy: właścicieli i opiekunów koni, techników weterynarii oraz zootechników)
HARMONOGRAM SZKOLENIA
DZIEŃ 1 (ŻYWIENIE KONI, prowadzi: mgr Emilia Smogorzewska)
13:00 – zakwaterowanie uczestników korzystających z noclegu w Pensjonacie Iskra
14:00 – powitanie, omówienie materiału
14:20 – wykład:
– po co ta cała wiedza?
– gdzie szukać pomocy (czyli jak znaleźć dobrego zoodietetyka)
– 5 zasad dobrostanu
– żywienie koni podstawy:
– Pasze objętościowe i treściwe z grubsza
– Omówienie komponentów paszowych (otręby, wysłodki, zboża, sieczki itp.)
– kilka słów o suplementach
15:30 – przerwa kawowa
15:45 – wykład:
– jak czytać pasze, czego szukać w składzie
– dlaczego czasami skład zaprzecza opisowi
– analiza składu analitycznego
– jakich pasz się wystrzegać (tych bez dokładnego składu analitycznego)
– jak dobrać paszę do konia
– potrzeby bytowe
– potrzeby ponad bytowe
– temperament
– choroby
– wiek
– choroby koni a żywienie
– astma
– wrzody
– ochwat/Cushing/ syndrom metaboliczny
– Gdzie szukać wiedzy o żywieniu koni
17:00 – zajęcia praktyczne (ćwiczenia z doboru pasz na przykładowych koniach i na podstawie wywiadu z właścicielem)
18:00 – zakończenie szkolenia:
– luźne pytania
– rozdanie certyfikatów
18:30 – kolacja dla chętnych
13:00 – zakwaterowanie uczestników korzystających z noclegu w Pensjonacie Iskra
14:00 – powitanie, omówienie materiału
14:20 – wykład:
– po co ta cała wiedza?
– gdzie szukać pomocy (czyli jak znaleźć dobrego zoodietetyka)
– 5 zasad dobrostanu
– żywienie koni podstawy:
– Pasze objętościowe i treściwe z grubsza
– Omówienie komponentów paszowych (otręby, wysłodki, zboża, sieczki itp.)
– kilka słów o suplementach
15:30 – przerwa kawowa
15:45 – wykład:
– jak czytać pasze, czego szukać w składzie
– dlaczego czasami skład zaprzecza opisowi
– analiza składu analitycznego
– jakich pasz się wystrzegać (tych bez dokładnego składu analitycznego)
– jak dobrać paszę do konia
– potrzeby bytowe
– potrzeby ponad bytowe
– temperament
– choroby
– wiek
– choroby koni a żywienie
– astma
– wrzody
– ochwat/Cushing/ syndrom metaboliczny
– Gdzie szukać wiedzy o żywieniu koni
17:00 – zajęcia praktyczne (ćwiczenia z doboru pasz na przykładowych koniach i na podstawie wywiadu z właścicielem)
18:00 – zakończenie szkolenia:
– luźne pytania
– rozdanie certyfikatów
18:30 – kolacja dla chętnych
DZIEŃ 2 (ZIOŁOLECZNICTWO: prowadzi mgr Agata Choszcz-Komisarczuk)
8:00 – śniadanie dla chętnych
9:00 – powitanie, wykład:
– czym są zioła i jaką pełnią rolę?
– jak podawać zioła?
– co to jest bar ziołowy, jak go przygotować?
– przegląd ziół
10:15 – przerwa kawowa
10:30 – wykład:
– zioła możliwe do pomylenia
– jak zbierać, suszyć zioła?
– aplikacje pomocne w rozpoznawaniu
– zioła trujące
11:30 – spacer ziołowy:
– jak rozpoznać zioła w terenie – wskazanie ich w naturalnej runi łąk/pastwisk
– wspólne zebranie kilku gatunków do baru ziołowego
13:30 – obiad
14:30 – bar ziołowy w praktyce:
– wspólne przygotowanie wiaderek z ziołami do baru
– przyprowadzenie koni po kolei – omówienie wyników
16:00 – zakończenie szkolenia:
– luźne pytania
– rozdanie certyfikatów
8:00 – śniadanie dla chętnych
9:00 – powitanie, wykład:
– czym są zioła i jaką pełnią rolę?
– jak podawać zioła?
– co to jest bar ziołowy, jak go przygotować?
– przegląd ziół
10:15 – przerwa kawowa
10:30 – wykład:
– zioła możliwe do pomylenia
– jak zbierać, suszyć zioła?
– aplikacje pomocne w rozpoznawaniu
– zioła trujące
11:30 – spacer ziołowy:
– jak rozpoznać zioła w terenie – wskazanie ich w naturalnej runi łąk/pastwisk
– wspólne zebranie kilku gatunków do baru ziołowego
13:30 – obiad
14:30 – bar ziołowy w praktyce:
– wspólne przygotowanie wiaderek z ziołami do baru
– przyprowadzenie koni po kolei – omówienie wyników
16:00 – zakończenie szkolenia:
– luźne pytania
– rozdanie certyfikatów
WAŻNE INFORMACJE
MIEJSCE: Stajnia Iskra / Sztumskie Pole k. Malborka
KOSZT:
CENA dwudniowego szkolenia / 500 pln (zadatek 250 pln)
CENA dwudniowego szkolenia / 500 pln (zadatek 250 pln)
CENA jednodniowego szkolenia (sobota lub niedziela) / 300 pln (zadatek 150 pln)
Cena zawiera dwudaniowy obiad dla uczestników niedzielnego szkolenia, w opcji tradycyjnej lub wege.
Zachęcamy do skorzystania z bazy hotelowo-gastronomicznej Pensjonatu Iskra.
Prowadzący
-
Agata Choszcz-Komisarczuk
-
Emilia Smogorzewska
