Bar Ziołowy i zioła w diecie koni
Program obejmuje część teoretyczną i praktyczną z końmi oraz spacer ziołowy połączony z rozpoznawaniem roślin.
PROWADZĄCA: Joanna Smulska, mgr mikrobiologii – biotechnologii drobnoustrojów. Zioła i zdrowe żywienie od dobrych 20 lat są moją pasją, która realizowałam zarówno w aspekcie ludzkim, sprzedając zdrową żywność i organizując warsztaty dotyczące zdrowego odżywiania i naturalnych kosmetyków, jak i końskim. Wiedzę o naturalnych terapiach stosowanych u koni zdobywałam m.in w ośrodku Bitless Bridle Equestrian Centre w Walii oraz na kursach Juliana Middera (Natural Medicine for Horses). Bar ziołowy stosuję w praktyce, dla własnych koni i w prywatnych stajniach, jako najlepszy sposób prawidłowego doboru ziół do potrzeb zwierzęcia.
BAR ZIOŁOWY I SAMOLECZENIE SIĘ KONI – PROGRAM: Warsztaty przybliżą podstawy karmienia koni w zgodzie z potrzebami gatunku. Podstawowym zagadnieniem jest zastosowanie ziół, które zostanie zaprezentowane w praktyce, w formie Baru Ziołowego. Pokażemy, jak wygląda prawidłowa piramida żywienia. Dzięki zrozumieniu budowy i fizjologii konia, będziemy mogli ocenić przydatność i zastosowanie różnych pasz. Ocena kondycji pomoże dobrać dietę dla chudzielców i koni z nadwagą. Omówimy zastosowanie takich suplementów, jak olej, probiotyki, prebiotyki, glony, drożdże, ocet, lizawki. Na miejscu będzie możliwość zakupu ziół i książek.
1) wprowadzenie, definicja pojęć: samoleczenie, instynkt, rośliny lecznicze, rośliny trujące
2) przebieg samoleczenia w naturze i u koni udomowionych; źródła wiedzy o żywieniu i samoleczeniu koni
3) zioła dla koni – pokaz i opis najważniejszych gatunków, zioła na podstawowe dolegliwości, składniki zdrowej łąki, zioła rzadziej stosowane i egzotyczne
4) bar ziołowy, praktyczny pokaz samoleczenia na koniach w różnym wieku i stanie zdrowia
5) porady praktyczne – jak podawać, przechowywać, zbierać, suszyć zioła
PODSTAWY ŻYWIENIA KONI
1) anatomiczne i fizjologiczne uwarunkowania żywienia koni. Odżywianie w naturze i podstawowe potrzeby gatunku
2) rodzaje pasz, podział i proporcje ze szczególnym uwzględnieniem roli pasz objętościowych i profilaktyki chorób
3) suplementy, dodatki, pasze gotowe, probiotyki i prebiotyki – czy i kiedy stosować
4) ocena kondycji konia, żywienie przy otyłości i spadku wagi, żywienie koni starych
5) żywieniowe aspekty profilaktyki ochwatu, kolki, narowów stajennych
CENA: 200 zł/osoba