ABC żywienia i suplementacji koni ze szczególnym uwzględnieniem okresu wiosennego
Warsztaty obejmują:
I. Trzy ok. 2 godzinne bloki tematyczne, obejmujące zagadnienia:
1. podstawy anatomii i fizjologii układu pokarmowego i wynikające z tego uwarunkowania w sposobie żywienia koni
2. zasady i reguły prawidłowego żywienia versus codzienność stajenna
3. rola podstawowych składników pokarmowych
4. omówienie bazowych pasz naturalnych oraz wskazówki na co zwracać uwagę przy doborze pasz i suplementów komercyjnych czyli jak „czytać” etykiety pasz i preparatów
5. jak samemu zbilansować dawkę pokarmową
6. żywienie i suplementacja w okresie wiosennym z podziałem na poszczególne grupy koni:
• użytkowane sportowo z podziałem na dyscypliny sezonowe i całoroczne – jak ułożyć zbilansowaną dietę w okresie mniejszej aktywności sportowej i w okresie startowym
• użytkowane rekreacyjnie – jak dopasować dawki pokarmowe odpowiednie do wykonywanej pracy
• młode, wchodzące w trening – jak zbudować prawidłową kondycję nie doprowadzając do nadmiaru lub deficytu energii, białka i pozostałych składników pokarmowych
• konie w okresie regeneracji i konie starsze – jak zapewnić im odpowiednią opiekę żywieniową i jakie składniki dobrać do diety, aby utrzymać je w zdrowiu i dobrej kondycji
1. podstawy anatomii i fizjologii układu pokarmowego i wynikające z tego uwarunkowania w sposobie żywienia koni
2. zasady i reguły prawidłowego żywienia versus codzienność stajenna
3. rola podstawowych składników pokarmowych
4. omówienie bazowych pasz naturalnych oraz wskazówki na co zwracać uwagę przy doborze pasz i suplementów komercyjnych czyli jak „czytać” etykiety pasz i preparatów
5. jak samemu zbilansować dawkę pokarmową
6. żywienie i suplementacja w okresie wiosennym z podziałem na poszczególne grupy koni:
• użytkowane sportowo z podziałem na dyscypliny sezonowe i całoroczne – jak ułożyć zbilansowaną dietę w okresie mniejszej aktywności sportowej i w okresie startowym
• użytkowane rekreacyjnie – jak dopasować dawki pokarmowe odpowiednie do wykonywanej pracy
• młode, wchodzące w trening – jak zbudować prawidłową kondycję nie doprowadzając do nadmiaru lub deficytu energii, białka i pozostałych składników pokarmowych
• konie w okresie regeneracji i konie starsze – jak zapewnić im odpowiednią opiekę żywieniową i jakie składniki dobrać do diety, aby utrzymać je w zdrowiu i dobrej kondycji
II. Podsumowanie, dyskusja, pytania uczestników
III. Dodatkowo istnieje możliwość skorzystania z indywidulanych konsultacji żywieniowych dla swojego konia oraz terapii derką magnetyczną Activomed. Dla uczestników szkolenia 40% rabat na konsultację (150 zł) i 10% rabat na sesję derką. Konsultacja dietetyczna obejmuje opiekę żywieniową dla konia na dany sezon: szczegółowy wywiad z właścicielem / analiza badań / analiza obecnie stosowanej dawki / korekta lub ułożenie nowej diety – w kilku etapach – dawki wprowadzające i dawka docelowa / monitoring nowej diety
KOSZT SZKOLENIA
450 zł (w tym serwis kawowy – herbata, kawa, ciastka)
450 zł (w tym serwis kawowy – herbata, kawa, ciastka)
ZGŁOSZENIA / PŁATNOŚĆ
Zgłoszenia do 8 MARCA do współorganizatorów:
Zgłoszenia do 8 MARCA do współorganizatorów:
Stajnia Ojcowizna
lub
Szkolenia/dietetyka konia Anna Pięta na adres aniapieta@poczta.onet.pl
Dane do dokonania płatności zostaną wysłane w odpowiedzi zwrotnej na zgłoszenie.